Hur får en en fin mage?

Det finns nog ingen kroppsdel som är så populär och omskriven som just lilla magen. Nästan alla vill ha en platt sådan och många kämpar för en sexpack. Men det är inte helt lätt och ibland kan tipsen verka motstridiga. Hur lyckas en egentligen?

 

För den som vill trimma ner midjan gäller en kombination av träning och förbränning. Att en inte kan punktförbränna är allmänt bekant (även om träning kan ge det intrycket, eftersom kraftigare muskler syns igenom så att säga). Så här gäller det alltså gå, springa, cykla, simma osv., kanske i kombination med att tänka på vad och hur mycket en äter.

 

För all träning av yttre magmusklerna gäller att du strävar efter att närma bröstkorg och bäcken. Detta kan göras på en mängd sätt, alla ungefär lika bra (sorry). Du kan börja rörelsen från bröstkorgen (som i en situp) eller från bäckenet (som i hängande benlyft) och du kan göra rörelsen rak eller snett åt sidan (för att få med de sneda bukmusklerna i högre grad). Sedan finns det en räcka varianter med olika redskap och vinklar. Testa och behåll dem som känns bra för dig! Bortsett från att det är trevligt med variation, räcker det med ett par. Fler tips:

 

°         Många tränar magen varje pass. Bortkastad tid, tycker jag. Det räcker gott med

          ett par gånger i veckan, som för andra muskler.

 

°         Magmusklerna jobbar till vardags inte bara dynamiskt (under rörelse), utan

          också mycket statiskt. Lägg därför in statiska moment i magträningen: håll stilla

          och spänn, gå långsamt tillbaka.

 

°         Du behöver normalt inte stretcha mage eller korsrygg. Det är bra att ha ett

          ganska ”tajt” paket över buken!

 

°         Glöm inte att träna också de inre bukmusklerna (core)! De syns inte, men är

          enormt viktiga för hållning och stabilitet. Vi återkommer med tips på detta.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste Egentligen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv