Funktionell träning

Funktionell träning är (nåja, nästan) senaste flugan på gym och bland pt:s. Men vad är det egentligen? Och är det bra?

 

Det syftar, som många vet, på träning som består av sammansatta övningar (med rörelse över flera leder och där flera muskler arbetar koordinerat). Inte sällan kombineras styrketräning med någon form av konditionsdito. En strävar också i stor utsträckning efter träning med bara kroppen som belastning, alternativt med ”naturliga” redskap (läs bildäck i stället för skivstång). Namnet antyder att denna träning skulle vara särskilt bra ur ett vardagslivs- eller idrottsperspektiv: här får man användbar styrka, och inte bara fernissa!

 

Och, jo: ”Funktionell träning” är ofta jättebra. Och funktionell. Och rolig! Om den inte är klokt sammansatt, är den inte bra, inte rolig och inte funktionell. Namnet är lite missvisande. All möjlig träning kan vara funktionell. Det är helt en fråga om vad du har för syfte med den. Träning med fria vikter är definitivt funktionell för de flesta, och träning med maskiner kan vara optimalt funktionell för den som är under rehab. Och det är inte självklart alla gånger att ett bildäck är bättre än en stång. Eller att armhävningar är bättre än bänkpress.

 

Hitta en ledare som verkligen vet vad hen gör, och ni har en träningsform som ger en jättefin fysik! Vill man renodla olika kvaliteter, kan ändå de gamla hederliga styrke- och konditionsmodellerna vara mera effektiva.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv