Situps eller inte?

Gammaldags situps har länge varit en no-no. Nu har de blivit populära igen, troligen i vågen av functional training. Vad ska en tro?

 

Situps skiljer sig från alla crunch-varianter (där du låser höften och bara drar in bröstet mot magen) genom att de också involverar höftböjarna, och vi har fått lära oss de inte är bra just därför. Men egentligen: Det har aldrig varit fel att träna höftböjarna, och inte heller sammansatta övningar för den delen. Situps har alltså varit okej hela tiden. Men det betyder inte att chrunches har blivit dåliga. De är fortfarande överlägsna om en vill isolera magmusklerna.

 

Vad som däremot är mindre bra – i såväl situps som crunches, är om du gungar och rycker eller om du drar med armarna bakom huvudet. Prova att hålla i håret (eller öronen, för er som har ont om hår). Då kör du garanterat strikt! När du blir trött kan du sedan flytta fram händerna och minska hävstången, och när du blir trötttrött, kan du ta stöd om knäna.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv