Accessoarer

Vid sidan av gymkortet, är styrketräning inte så dyrt. Du kan träna i stort sett i vad som helst i klädväg, och prylarna finns på plats. Förresten kan du ju klara dig även utan gym om du är fyndig… Många, och inte minst motionärer, lägger ändå en hel del pengar på ”utensilier” av olika slag: handskar, remmar, bälten. Men behövs de egentligen?

 

För att börja med handskarna… Det är litet som med trädgårdsarbete. Om du har handskar kan du (kanske) undvika valkar och blåsor. Men då gäller det att inte tappa bort dem! Om du börjar gräva utan handskar, får du först litet valkar och blåsor. När du börjar bli rutinerad har de försvunnit. Upp till dig, alltså!

 

Dragremmar och bälten kan jag avhandla under samma rubrik. De har nämligen ungefär samma för- och nackdelar. När du lyfter riktigt, riktigt tungt, kan de faktiskt komma till användning. Vid ryggövningar på vikter nära max kan det vara skönt att inte greppet blir den svaga länken. På samma sätt kan det kännas bra att kunna dra åt bältet och hjälpa buktrycket på traven när du testar sina gränser i knäböj mm. (Jag hade som tumregel att plocka fram dragremmar och ibland bälte när jag översteg min egen kroppsvikt i ryggövningar och bälte när jag knäböjde eller marklyfte tresiffrigt). Styrkelyftare har ju ännu grövre attiraljer att ta hjälp av när de verkligen saftar i. Men de flesta av oss tränar – och bör inte träna – såå tungt. Dessutom finns det en uppenbar risk att en ”skämmer bort” sig, och aldrig riktigt lär sig att slappna av i greppet eller att spänna bålmusklerna! Så: Låna ett par remmar på gymmet om och när du måste, annars behöver du inte dessa prylar.   

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln