Maskiner eller fria vikter?

Vad är bäst egentligen: att styrketräna med avancerade maskiner, med dragapparater, eller med hantlar och stänger? Nej, just det: Något enkelt svar finns inte på denna fråga. De olika
träningsformerna har sina pros and cons, förstås. Men vilka?


Maskiner erbjuder oftast en säker träning. Du leds automatiskt in i en rörelsebana, och du riskerar inte att ramla eller tappa något tungt på dig. Därför passar de utmärkt för nybörjare som tränar på egen hand eller för den som har någon skada. Sedan kan de utgöra ett värdefullt komplement till annan träning, inte minst för rörelser där det kan vara svårt
att arbeta fritt med tung belastning (ex. benspark) eller att isolera de muskler du vill arbeta med (ex. rotatorcuffen). En förutsättning för att det ska fungera är förstås att du lyckas ställa in maskinen rätt. Tyvärr är inte alla maskiner så smart konstruerade att de passar alla, och det finns till och med de som är så dåliga att de inte passar någon.


Fria vikter har alla de fördelar som maskiner har nackdelar: Med hantlar och stång kan du arbeta i olika vinklar och rörelsebanor. Det ger en variation i träningen som du aldrig kan uppnå i en maskin, och de är inte beroende av inställningsmöjligheter. Vidare tvingas du balansera, korrigera, koordinera… Och det är just det som gör träningen funktionell och den styrka du får användbar till vardags och i idrott! Å andra sidan är det svårare och
skaderisken är större. För- och nackdelarna med ”halvfria” apparater som dragmaskiner och smithstång hamnar förstås någonstans mitt emellan de för fria vikter och maskiner.


Summa summarum:
När du väl kommit över nybörjarstadiet och är fri från skador, kan jag rekommendera att du baserar din träning på fria vikter, och sedan kompletterar denna med dragapparater och enstaka maskiner. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln