Varför passning?

Vi ser ofta träningskamrater passa varandra och pt:s passa sina kunder. Men varför, hur och när, egentligen?


Säkerheten är den främsta anledningen att passa någon. Här gäller det att se till att kamraten inte tappar vikten eller sin egen balans. Men du kan också passa för att vara beredd att bistå med avlastning, endera vid riktigt tunga lyft eller när någon vill klämma ut ett par extra repetitioner. En även passa (sic) på att korrigera teknik.


Här är inte platsen att beskriva hur du passar i olika övningar, och det kan finnas flera bra sätt för en och samma övning. Däremot ska jag nämna några generella saker och sådant som du bör undvika:


°  Ta inte i för mycket eller för tidigt! Tanken är ju att du ska säkra och avlasta – inte göra jobbet. Här handlar det om tajming: Poängen är att kompisen ska arbeta för fullt, men ändå inte börja fuska på egen hand.


°  Alla kan passa; du behöver inte vara stark, bara vaken. Ska kompisen lyfta maximalt och är rädd att fastna, kan det däremot vara läge att kalla in ett par riktiga biffar…


°  Var noga med att ge lika mycket hjälp på kroppens båda sidor. Att dra i ena änden av en stång eller fånga upp bara ena handen kan vara direkt farligt.


°  Överdriv inte avlastningspassandet! Det ska vara som grädde på moset ibland när du känner dig extra på eller vill prova litet tyngre vikt än du är van vid. Risken är annars stor att du omedvetet låter passaren göra en onödigt stor del av jobbet!

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln