Kära utredare

Att börja förändra kroppen i riktning bort från det kön som du har tilldelats från födseln, att kalla sig "han" i stället för "hon", "hon" i stället för "han", eller rent av för "hen", att anta ett könskonträrt eller könsneutralt namn, säger du, är svåra saker. Du säger att ni måste känna er fullständigt säkra på att det är vad vi verkligen vill och att vi har en fullgod förståelse för vad det kan innebära på ett socialt plan; i relationen till anhöriga, på arbetet och i möten med främmande. Jag håller helt med dig.

 

Men har du då tänkt på att vissa av oss kan vara är grundligt utredda sedan länge? Av en mycket kritisk person, med en god föreställningsförmåga och kännedom om sociala mekanismer, och något av en expert på just den som ska utredas. Vissa utredningar har krävt längre tid, eftersom behoven inte har varit lika entydiga som i vissa andra fall, eller har de sociala omständigheterna erbjudit ett större motstånd. Vissa utredningar har varit rätt enkla, oftast eftersom varje tänkbart alternativ inte har utgjort något alternativ för ett liv värt att leva.

 

Det är vanskligt med ensamutredningar. Utredaren kan brista i metodkunnande, objektivitet, kännedom om alla relevanta faktorer, i föreställningsförmåga och slutledningsförmåga. Som vi båda vet, finns det till och med utredare som är trasiga och förvirrade. Det behövs alltid en second opinion. Så därför måste du självklart utvärdera utredningen och där så behövs till delar göra om eller komplettera. Men inte måste du väl börja på scratch varje gång? Inte måste väl varje utredning ta dig lika lång tid? Med hänsyn till vad jag säger här ovan, förefaller det mig stupa på sin egen orimlighet.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln