Bra och dåliga övningar på gymmet

Det är mycket snack om bästa övningarna för den eller den muskelgruppen. Betyder det egentligen att andra övningar skulle vara sämre, eller rent av dåliga?

Det finns väldigt få övningar som är dåliga i sig. Nästan vilken rörelse som helst kan vara bra, bara den utförs kontrollerat och säkert. Om du kunde utföra den (utan att bryta något ben eller så), måste det ju ha varit minst en muskel där, eller hur? Det är helt frågan om vad en har för syfte med en övning som avgör om den är bra eller inte. Och för ett givet syfte, finns det så klart väldigt många övningar som är riktigt dåliga! Självklart finns det sedan också övningar som är dåliga därför att de innebär en skaderisk för den (eller i extremfallet alla) som utför den.

 

Det finns inte så många grundövningar som en skulle kunna tro. Ledernas funktioner avgör vilka rörelser, och därmed vilka övningar, som är möjliga. Armbågsleden tillåter exempelvis i stort sett bara böjning och sträckning, och följaktligen alltså bara curls och extensions. Sedan kan en variera redskap och belastningar och i någon mån arbetsvinklar, men det är mycket för just variationens skull. Även om det verkar finnas en miljon övningar för biceps, räcker det alltså med en eller ett par. En bra övning är en övning som du känner dig bekväm med och som ger dig den rörelse i leden som du vill ha!

 

Etiketter: gym styrkeövningar

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln