Jag tycker om porr (med valfri betoning)

 

Det har varit helt omöjligt att undvika åtminstone delar av senaste tids debatt om porr, med snack om ”haverikommission” och jadi dadi rop på rättning i ledet. Och jag måste säga att jag finner alltsammans fruktansvärt. Dumt. Trångt.
Missriktat. Oinformerat. Sorgligt. Bigott.


Jag råkade av en händelse snubbla in och ta del av en lång diskussion med många deltagare, varav nog de flesta såg sig som riktigt prudentliga samhällsmedborgare. Man diskuterade ett inslag i Ligga med P3 (denna alternativt detta gamla förmodar jag) som avhandlat fisting, alltså att penetrera med fingrar, hand och kanske mer. Och att Sveriges radio över huvud taget, ens i ett program explicit ägnat åt sex och primärt riktat till yngre, skulle ta upp och som en uppfattade det ”lära ut” eller ”påbjuda” något sådant upprörde då vissa av dessa människor något enormt. Jag riktigt kunde föreställa mig hur de skrev sina kommentarer svettiga och högröda i ansiktet. Det sågs som ”skadligt för själen”, ett hot mot sex som något fint mellan människor som innerligt håller av varandra, och ja, rent av direkt sjukligt. Kom protesterna från en populistisk höger, eller från ett konservativt religiöst håll? Nej, inte vad det verkade. Bara ”concerned citizens”.

Jag blir lika förvånad varje gång jag ser något sådant här. Är det jag som lever i en bubbla bland hbtq-människor och allmänt sexpositiva? Eller är det så att vi har en nymoralistisk strömning på gång? Lite både och kan tänka. Men det är samma fråga som infinner sig i mitt huvud varje gång jag ser sådant här, och det är VAD GÖR DET ER? Vad spelar det för roll vad välinformerade, samtyckande och respektfulla människor har för sig alls? Även om jag lätt kan föreställa mig att de flesta inte känner något spontant sug efter att fista, eller ha analsex eller vad det nu är, så kan vi också lugnt konstatera att det finns en hel del som faktiskt gör det. Och som med stor sannolikhet kan tänkas ägna sig åt sådant även om inte fullt informerade, samtyckande eller respektfulla. Och då är det väl bara jättebra om någon kunnig kan upplysa om vad som bör iakttas för att undvika risker för fysisk eller mental skada?  Jag bara fattar inte var de här människornas angelägenhet kommer ifrån.

Och detsamma kan sägas gälla i alla fall delar av debatten om porren. ”Porr” betyder väl endast och ungefär ”bild- eller textmässig skildring avsedd att väcka sexuell lust”? Nå, kanske lite mer rakt på och avsett för spridning än ”erotik” möjligen, men egentligen inget om mer precis vilket innehåll eller av vilken kvalitet. Nu kan iofs väldigt få saker vara fel i sig i min bok, men jag saknar verkligen hållbara argument för varför just porr skulle vara det.

Nu finns det såklart en rad allvarliga problem med och kring porr, och jag tror heller ingen vettig människa förnekar detta. Den skildrar till väldigt stor del sex genom endast mäns perspektiv, vilket redan i sig ger en skevhet då sexet ofta är med kvinnor. Som kommersiell tenderar den ofta att bekräfta snarare än ifrågasätta stereotyper, varav somliga många av oss menar är begränsande eller rent av fördärvliga. Då porr, och särskilt av viss typ (och inte exempelvis Ligga med P3) blir till huvudsaklig informationskälla för unga människor kan absolut saker som är mindre bra eller i alla fall inte något för alla upplevas som påbjudna eller närmast obligatoriska. Sedan finns det en del riktigt dålig och genuint ond porr, men där delar lyckligtvis redan faller under vad lagen förbjuder. Och slutligen (?) så har vi då de villkor som råder vid framställningen av porr, där många gånger de medverkande inte bemöts med rimlig respekt. Jo då, mycket skit finns det här, den saken är klar.

Men det gäller så klart inte all porr alls, och absolut som sagt inte porr i sig. Inte bara finns det diverse pk projekt där man skapar porr som är ickekommersiell, normkritisk, vänder sig till minoritetsgrupper sexuellt eller i största allmänhet etc; det finns också mera mainstream porr där inget av det uppräknade förekommer. Folk tycks uppenbart ha kul och må bra, både rollfigurerna och skådisarna bakom (om inte hemkört då). Alla samtycker. (Om något kan vara ett problem med sådant här, så är det att lusten och samtycket lite väl enkelt bara råkar vara där, alltid. Men vad vänta med tanke på ämnet, liksom?) Allas njutning ses till. Det finns inspelningar av människor som högst frivilligt kommit samman för att högst frivilligt dokumentera och sprida sina aktiviteter, anonymiserade eller öppna. Det finns rent pedagogiska saker, inte minst inom bdsm, där vad som lärs ut inte bara är tekniskt utan också ser till säkerhet och respekt. Du kan få fina tips på hur man onanerar kreativt. Det finns filmningar nära inpå där könsorgan är det enda som förekommer i bild. Och det är mycket vanligare med gränsöverskridanden för kön, åldrar, antal deltagare mm än jag gissar att det är i gemene människas föreställningar, och definitivt i moralisternas. Och människor som faller utanför det normsnygga eller antaget attraktiva, som äldre, tjocka, vardagliga osv är mycket oftare representerade i huvudroller än i gängse mainstreamfilm. Hur kan det komma sig att de som säger sig ha granskat mainstreamporren kan ha missat allt det här? Det ligger långt mer tillgängligt än de förbjudna och sunkiga grejerna. Kan det vara att man trots allt kommer in med en väldigt kraftig bias?

Varför, om i uppriktigt syfte att se över vad som på allvar kan skada människor, inte helt enkelt adressera just vad som kan motiveras som skadligt och dåligt i somlig porr – i stället för att tala rakt av om den förfärliga ”porren” som måste begränsas eller rent av helt stoppas?

 

Etiketter: sexualpolitik moralism

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln