FtM

Som många transkillar redan upptäckt, är de en grupp som kan dra särskilda fördelar av träning med vikter.

Endast hormonbehandling förmår inte överbrygga den mer än trettioprocentiga skillnaden i muskelmassa mellan kvinnor och män. Det inser en lätt när en tänker på den längre tid som biologiska män på gott och ont levt med sina testosteronnivåer och på de stora sociala skillnaderna (bland annat i påbjudna aktiviteter under uppväxtåren). Om en sedan betänker att de flesta ts-killar har en märkbart mindre skelettstomme än andra män, ser man ytterligare fördelar av att komplettera annan behandling med träning. Så även om en inte siktar på en kropp a la Buck Angel (fast… Wow!), kan en behöva styrketräna för att bli till den man som en skulle ha varit om en levt det liv en levat som kvinna. Ja, ni förstår?

För dem som tar testosteronpreparat tillkommer ytterligare överväganden. Å ena sidan blir träningen sällsynt effektiv (det är så klart läge att passa på!), men å andra sidan löper en också en ökad skaderisk. Även här kan vi (tyvärr…) lära av bodybuilders. Årtionden av dopning är i sig beklagligt, men har lett till en stor kunskap om träning i samband med hormontillskott.

De allra flesta som kliver in på ett gym, skulle klara sig långt bättre om de fick sakkunnig hjälp. Man lyfter inte skrot bara sådär… Det är tekniskt ganska knepigt, faktiskt. För den som har så mycket på spel och under så stressande fysiska förändringar som en transkille i transitation, borde det vara självklart!