MtF

För tjejerna känns det oftast inte lika angeläget att träna upp sina muskler, som det är för de flesta killar. Men om en tänker efter litet, har även de stor nytta av träning.

Vi menar att det är fullt möjligt att med hjälp av styrketräning forma kroppen för att accentuera mera ”kvinnliga” linjer. Om någon tvivlar: Tänk på dem som tävlar i body fitness och liknande grenar; inte framstår de som manliga direkt, eller?

Men framför allt handlar det nog om någon form av ”rättighet”: I likhet med alla andra kvinnor, vill en ha möjlighet att idrotta och hålla sig i fin form. Men många drar sig av rädsla för att bli för kraftiga. Det är beklagligt, eftersom man med rätt träning absolut kan hålla sig fit och samtidigt undvika de oönskade ”manliga” musklerna. Om en sedan betänker att även hårt tränande damer oftast (men med några beklagansvärda undantag) alltjämt betraktas som damer, vidgas horisonten ytterligare…

En annan anledning till att många transpersoner (kanske framför allt tjejer) drar sig för att träna, är den förväntade machoattityden på gym och i idrottsföreningar, frågan om omklädningsrum mm. På sikt är det så klart önskvärt att överbrygga sådana problem – vare sig de ligger hos en själv eller de facto hos omgivningen, men i stunden anser åtminstone inte vi att man kan bortse från dem. Lösningen får då tillsvidare bli att finna alternativa platser för träning. Men en behöver såklart inte gym för att hålla sig i form, och annars finns det faktiskt gym där det är högre i tak!