Emil

Ålder: 25
Sysselsättning: Lastbilsförare

Målsättningar och förväntningar:
Emil vill få bredare axlar och en mera ”maskulin” överkropp överlag, liksom kraftigare vader. Samtidigt hoppas han kunna få en mindre rumpa och smalare lår. Han vill göra något åt sitt bröst, men vet inte riktig vad.

Träningsbakgrund och förutsättningar:
Emil är en ts-kille som precis (för två veckor sedan) börjat ta testosteron genom landstingets försorg. Han räknar med att det kommer att ta ett par år att få tillgång till annan behandling, som exempelvis borttagande av brösten, så kallad mastektomi. 

I yngre år har Emil spelat en hel del fotboll och löptränat, men på senare tid har det mest blivit gym och tämligen planlöst ”skrotlyftande” och joggning någon gång. Han är väldigt motiverad och kan i princip tänka sig att träna så mycket som behövs för att han ska kunna nå sina mål.

Eventuella skador eller sjukdomar:
Emil känner sig frisk i det stora hela, men har en irriterande knäskada från tiden som fotbollsspelare. Han har inte någon aning om vad det är för typ av skada och han har inte brytt sig om att få den undersökt. Det värker dock ofta i knät då han har sprungit och det smärtar ofta till då han sätter sig snabbt på huk.

TransForm spånar

Emil kan börja direkt med att träna sin överkropp i syfte att bygga muskler. Det är alltid roligast att börja i en positiv ända… Eftersom han säkert redan har en ganska god styrka, och mest saknar en tydlig plan och struktur för sin träning, kommer resultaten att komma ganska omgående. Vi måste dock vara försiktiga, eftersom han så nyligen börjat med hormoner och risken för skador därför är högre. Första veckorna måste ägnas åt träning med lite lägre intensitet och belastningar. I stället passar vi på att lära in en riktigt bra teknik. Därefter kommer vi att höja belastningarna allt eftersom Emils kropp vänjer sig. Om han kan träna fyra gånger i veckan, tror vi att det förslår väl för hans målsättningar.

Vi råder Emil att omgående börja träna bröstmusklerna isolerat och allsidigt, både som en del av att öka överkroppsvolymen generellt och inför en kommande mastektomi. En tidig åtgärd blir att se till att få Emils knä undersökt av sjukgymnast eller naprapat, och kanske även en läkare. Vi måste veta vilken form av träning som kan påverka hans skada negativt och vad som kan vara positivt i stället. 
 

Vi utgår från att Emils önskan om smalare rumpa och lår (och mindre bröst) handlar om ogillande av en typiskt ”kvinnlig” fördelning av underhusfett. Enda möjligheten här är att försöka minska underhudsfettet generellt, alltså att banta eller ”deffa” lite. En sådan åtgärd är dock kontraproduktiv när det gäller att bygga muskler någon annan stans på kroppen, så vi råder Emil att vänta med detta. Med en bra kost överlag och en lyckad ökning av axlar, vader mm kommer lår och rumpa ändå att bli proportionerligt mindre. I ett senare skede kan Emil välja att göra en försiktig deff – om inte hormonbehandlingen och styrketräningen i sig redan tagit hand om den saken. Vi tror på det senare, och det är dumt att banta helt i onödan!


Konditionen får Emil sköta med ett eller två kortare pass i veckan med relativt hög intensitet, företrädelsevis någon form av intervaller. Innan vi vet mer om knäskadan, kan det vara en god idé att prova träning inågon annan form än löpning; exempelvis rodd, simning, crosstrainer eller cykel.