Kim

Ålder: 22 år
Sysselsättning: Student

Målsättningar och förväntningar:
Kim vill börja träna för få en mer maskulin kropp, med mer vältränad mage och överkropp, bredare axlar, samt mindre höfter och rumpa. Han vill gärna nå sitt mål inom 1.5 år. Han undrar vad han kan göra utanför gymmet för att uppnå sitt mål, och hur kosten påverkar hans träningsresultat.

Förutsättningar och träningsbakgrund:
FtM som vill se hur mycket han kan åstadkomma utan hormonbehandling. Har hantlar hemma som han tränade med några gånger i veckan innan diskbråcket (se nedan) och anser sig ha hyfsad kondition. Kim kan träna max tre gånger i veckan. Han vill gärna träna på gym men vill inte behöva byta om i ett omklädningsrum. 

Eventuella skador eller sjukdomar:
Kim drabbades av ett diskbråck för ett halvår sedan. Dock upplever han inga besvär idag, och han berättar det enligt läkaren sedan en tid är självläkt.

TransForm spånar

Det finns alla möjligheter för Kim att bygga en ”mer maskulin” kropp utan hormoner. Med rätt typ av träning, tålamod och beslutsamhet kan man forma sin kropp på alla möjliga sätt. Att träna med hantlar kan vara en bra idé, förutsatt att man har en god teknik och en plan för det man gör. Nackdelen med att träna hemma kan vara att personer som inte behärskar en god teknik eller heller inte har kunskap om hur mycket och ofta man bör träna lätt kan förvärra förutsättningarna för sig själva. Den största riskfaktorn här är överträning. En person som blir övertränad kan uppleva symtom som trötthet, avstannade/försämrade träningsresultat, minskad motivation etc.  Till en början rekommenderar vi därför att Kim träffar en PT/instruktör för att lära sig teknik och få hjälp med träningsupplägg. Eftersom han kan tänka sig att träna på gym ibland, föreslår vi att han träffar instruktören på gymmet en gång i veckan och där tränar de övningar som är svåra att utföra hemma. Där kan han också få fortsatta riktlinjer och utvärdering för hemmaträningen.
 

Diskbråck som fortfarande ger besvär ska man vara försiktig med när det kommer till styrketräning. Men eftersom Kims skada nu är läkt, är det fritt fram att börja träna på nytt. Det finns inte några särskilda ”restriktioner” för vad man bör och inte bör göra i gymmet, men man bör iaktta vad som gäller för all träning: förnuft och teknik. För att förebygga en ny skada, bör man vara extra noga med att stärka upp de muskler som omger ryggraden.
 

För att förbättra möjligheterna till en mer muskulös kropp krävs mycket riktigt även att Kim äter ordenligt för att få i sig tillräckligt med byggstenar och energi på ett balanserat sätt. Därför bör Kim även genomföra en kostanalys. Självklart måste han också inse vikten av att träna också kondition och rörlighet och inte minst att lägga in adekvat återhämtning.