Maja

Ålder: 25
Sysselsättning: Kontorsarbete

Målsättningar och förväntningar
Vill få ett starkare och mera vältränat utseende.
Önskar smalare höfter och bredare axlar.

Träningsbakgrund och förutsättningar 
Är en biologisk kvinna som eftersträvar en androgyn framtoning. Överväger inte någon hormonterapi eller liknande. Tränar ibland, men menar att hon saknar motivation. Vill helst inte träna på gym, men ändå få snabba resultat.
Vi noterar: Slank kroppsbyggnad med naturligt breda axlar, men också relativt breda höfter.

Eventuella skador eller sjukdomar
Har eeu utslitna knän.
Vi noterar: Instabilitet i knäleder, framför allt hö sida. Troligen obehandlad tidigare skada på ledband.

TransForm spånar

Med tanke på Majas målsättningar, kommer mycket av vårt fokus att ligga på styrketräningen, och vi strävar i första hand efter att bygga på axlarna. Detta sker självklart genom träning av just axlarna (främst mellersta och bakre delen), men också genom att bygga volym på övre ryggmusklerna. Eftersom Maja är naturligt bred, kan vi också tillåta oss att öka volymen litet på nacken. Höftbredden kan vi inte påverka i någon större utsträckning, eftersom den är beroende av hennes skelettstruktur, men genom att bredda axlar och lår, kan vi ge Maja en relativt sett smalare höft.

 

Visst ska vi klara av målsättningarna utan att behöva gå till gymmet! Det finns en rad övningar med kroppsvikt eller andra naturliga belastningar, som kan ersätta gymredskapen. Ska man få önskad effekt av sådana övningar, måste man dock ha en god teknik, varför Maja behöver instruktion inledningsvis. Att träna yttre delen av axlarna kan vara klurigt utan externa redskap, så vi råder Maja att investera i ett par hantlar, eller att konstruera någon motsvarande tyngd. (Fyllda petflaskor i en plastpåse kan funka)! Träning av benen är ett problem, med tanke på Majas instabilitet i knäna. Här skulle vi vilja bygga upp en grund under säkra former, innan vi vågar rekommendera fria övningar. Lösningen får bli att vi endera trots allt går till gymmet eller sjukgymnastmottagningen under en period, eller att Maja köper några viktmanschetter. Detta för att stärka upp muskulatur kring knäleden och därigenom få en stabilare led, vilket i sin tur minskar belastning inuti knäleden.

 Maja bör också göra en kostanalys. Hon är varken för smal eller för tjock, utan här handlar det om att säkerställa att hon få i sig tillräckligt med energi och närningsämnen för att kunna ”växa”.
 

Det stora problemet för Maja är motivationen. Träningen måste vara effektiv, rolig och inte ta alltför lång tid att genomföra. Dessutom gäller det nog att hålla efter henne. Träningsdagbok är en motivationshöjare som dessutom lägger band på de värsta tendenserna att bluffa. Tränaren får regelbundet ta del av hennes anteckningar och träffar också Maja då och då för pepp, utvärdering och revidering av träningsprogrammet.