Victor

Ålder: 31 
Sysselsättning: Truckförare

Målsättningar och förväntningar:
Victor vill bli stor och stark med en mer utvecklad överkropp. Han vill omfördela fett och muskelmassa, och även minska mängden kroppsfett. Han vill helt enkelt få möjligheten att se ut precis som han vill.

Träningsbakgrund och förutsättningar:
FtM som testosteronbehandlats sedan 1 år tillbaka. Han berättar att han har styrketränat hemma med skivstång och hantlar, samt även tränat lite på gym. Han berättar att han framför allt har fokuserat mycket på att träna bröst och axlar för att se mer muskulös ut. Victor är motiverad, men kan ibland tappa tron på sig själv. Han saknar kunskap om träning och vet inte hur han ska göra för att nå sina mål. Han är dessutom undrande till hur hans hormonbehandling påverkar träningsprocessen och resultaten.

Eventuella skador eller sjukdomar:
Victor har inga kända sjukdomar, men beskriver sig som öm och stel i axlarna, framför allt på framsidan. Han berättar även att han inte har dålig kroppskontroll. Vi noterar: I stående från sidan ser man tydligt att Victors axlar är framåtskjutna. Han är väldigt kort i sin bröstmuskulatur och även öm på framsidan av axeln (bicepssenan).

TransForm spånar

För att bygga en muskulös kropp överlag, krävs ett balanserat träningsprogram där hela kroppen får den träning och återhämtning den behöver. I dagsläget fokuserar Victor väldigt mycket av sin träning på överkroppen, framför allt bröst och axlar. Denna träningsprioritering har tyvärr börjat visa sig negativ både för Victors hållning och hans muskulatur i bröst och axlar. För att få bukt med detta krävs att Victor börjar lära känna alla sina muskler, även de han själv inte ser utan spegel, dvs de på kroppens baksida. Dessa muskler behöver stärkas upp samtidigt som musklerna på hans framsida, framför allt bröstet, behöver tänjas och bli längre. Därför kommer vi att inleda arbetet med att utforma ett träningsprogram som tar bättre hänsyn till hela kroppen. Vi satsar även mycket på teknikträning, då en dålig teknik kan förvärra situationen ytterligare.

Victor har tagit testosteron det senaste året. Det är viktigt att känna till hur kroppen förändras under hormonterapin. De flesta känner till att man får en ökad muskelutveckling, och därmed också en styrka. Vad inte alla vet, är att inte alla vävnader i kroppen utvecklas i samma takt. Senor, vars funktion i korta drag är att fästa muskler i skelettet, har exempelvis en förmåga att halka efter en aning och kan lätt överansträngas och i värsta fall skadas. Det är därför viktigt att vara försiktig i början, för att sedan öka belastningarna och stressen stegvis.

 

Victors önskan om att minska fettmängden på kroppen, måste anstå litet. Eftersom det är svårt att öka i muskelvolym och samtidigt minska underhudsfett, måste man fokusera på en sak i taget. En hel del av den omfördelningseffekt han önskar kommer dessutom troligen att infinna sig som ett resultat av styrketräningen. Även om den renodlade förbränningsträningen kommer in först senare, ska Victor självklart inte avstå helt från konditionsträning. Vid sidan av starkare hjärta och lungor, har den många andra positiva effekter på kroppen och själen. Inte minst ger känslan av att orka mer en självförtroende-boost som han kan behöva.

Victors något dåliga självkänsla måste byggas upp från grunden och på sikt. Träningen gör sitt till: Självförtroendet ha en förmåga att förbättras i och med att man känner att man är igång och får hjälp med att komma dit man vill. Att förändra sitt beteende och sitt sätt att tänka är förstås lättare sagt än gjort. Att Victor dessutom är mitt i en stor process i livet där han försöker landa i sig själv, gör ju inte saken lättare. Vi rekommenderar därför att han även träffar en terapeut.